Grup de Treball Can Fargas!

ATENCIÓ Grup de Treball Can Fargas!

El pròxim dilluns, si hi ha gent que hi pugui anar, a les 18.00 a “La Ciutat invisible” a Sants fariem una reunió amb gent de “la lleialtat santsenca” que ens explicarien una mica la seva experiència.
jo no hi podré anar, però si algú si que m’ho comuniqui a: quinomemposo@gmail.com,
si hi ha quorum confirmaré la reunió, corre una mica de pressa…

2 responses to “Grup de Treball Can Fargas!

 1. D’acord amb el que hem parlat aquesta tarda (7 de juliol) en la Comissió de Continguts, el projecte d’Escola de Música de Can Fargas és un projecte treballat per una plataforma ad hoc, i que no sembla pas que nosaltres hàgim de voler canviar.

 2. Tal com vam parlar el diumenge passat, cal posar-se en contacte amb la Plataforma Salvem Can Farga per tal de saber-ne la trajectòria i objectius de la mateixa.
  http://www.btvnoticies.cat/2010/11/18/can-fargues-acollira-una-escola-de-musica/
  http://sites.google.com/site/entitatsfontdenfargues/salvemcanfargas
  Lluís Vila, coordinador de la plataforma Salvem Can Fargas
  Publicat el : 12/05/2011
  La masia de Can Fargas, al passeig Maragall, serà un equipament públic. Això és el que ha defensat durant set anys la plataforma que coordina Lluís Vila, catedràtic d’Història i veí de la Font d’en Fargas.
  Per què calia salvar Can Fargas?
  Perquè són mil anys d’història que es posaven en perill, si les activitats que l’actual empresa propietària hi pretenia fer haguessin estat permeses. Horta havia tingut més de cinquanta masies importants, però malauradament les ha perdut gairebé totes, per desídia, per desinterès, per especulació. Aquesta és la més emblemàtica de les que quedaven i una de les més importants de Barcelona.
  És una masia única a Barcelona?
  Ara no n’hi ha cap més com aquesta. Està construïda com a pal de paller a partir d’una torre de defensa del segle XI, una de les quatre que tancaven la vall d’Horta en aquella època. La masia es va anar construint al voltant d’aquesta torre entre els segles XIII i XVIII. Al segle XIX, Can Fargas va arribar a vendre vins més enllà de la comarca del Barcelonès. I a la torre es conserven unes pintures del segle XI úniques a la ciutat.
  La de Can Fargas és també la història d’una lluita ciutadana. Va crear vostè la plataforma?
  Haig de dir, sobretot, que ha estat un mèrit col•lectiu, de totes les persones i entitats que han fet possible que la masia se salvés: l’Associació de Veïns i el Casal de la Font d’en Fargas, les escoles del barri (Font d’en Fargas, Torrent de la Carbassa, Heura, Àngels Garriga, l’IES Josep Pla,…), la Coral de la Font d’en Fargues, l’Associació de Veïns d’Horta, l’escola de música Pausa, la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona, entitats del districte…
  El 1997, aquesta masia mil•lenària va ser adquirida per l’empresa Unicompta amb el projecte de convertir-la en una escola d’hoteleria amb un restaurant de luxe, i de construir una residència per a gent gran als jardins.
  Quan ens vam assabentar que aquesta operació ja estava pràcticament decidida i que podria arribar a aconseguir el vistiplau municipal vam crear la plataforma Salvem Can Fargas. L’any 2003 vam reunir més de 5.000 signatures d’arreu de Barcelona que donaven suport a la plataforma i al projecte que Can Fargas fos un espai públic. Les vam lliurar a l’Ajuntament a la vigília de les darreres eleccions municipals. Pensem que allò va ser el que va permetre el canvi de política municipal, veure que hi havia un amplíssim suport ciutadà darrera aquesta iniciativa.
  Creu que la gent sent la masia com quelcom seu?
  Miri, una vegada, una senyora molt gran… Bé, abans, els propietaris de Can Fargas eren un matrimoni sense fills, els Rosselló. Hi vivien amb una germana, Ofèlia Rosselló, que tenia disminuïdes les capacitats mentals. El matrimoni permetia que la gent entrés a la masia i les parelles que es casaven es fessin fotografies al seu jardí. Això ens ho ha explicat una neboda dels Rosselló, qui a més afirma que la voluntat dels seus oncles era que, a la seva mort, Can Fargas fos donada a la ciutat de Barcelona. Quan el matrimoni va morir, Can Fargas va passar a mans d’Ofèlia Rosselló, la qual va necessitar d’un advocat per administrar la masia. En aquesta situació es va vendre a Unicompta.
  I la senyora gran?
  Em va dir: “Tornin a fer possible que la masia estigui oberta i que puguem tornar a entrar-hi”. I m’ho va dir plorant. Em va emocionar.
  Ha après alguna cosa en aquest procés?
  M’ha confirmat la confiança en la participació democràtica. Els responsables polítics no haurien de decidir sense tenir en compte el que pensem els ciutadans.
  Què sent ara, quan veu la masia?
  El dia que les portes de Can Fargas estiguin obertes i hi puguem entrar, aquell dia, ja seré feliç del tot.

  La Masia de Can Fargas d’Horta serà una escola de música
  03/02/2009
  L’Ajuntament de Barcelona ha adquirit l’antiga masia de Can Fargas, a Horta, una finca inclosa en el Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Districte d’Horta-Guinardó. L’edifici servirà per construir-hi una escola de música amb capacitat per a 400 alumnes i 20 professors, i els seus jardins s’obriran al públic.
  La masia de Can Fargas, l’existència de la qual ja s’esmenta en el segle XIII, disposa d’una superfície total de gairebé 5.000 metres quadrats. L’adquisició per part de l’Ajuntament suposarà la rehabilitació i millora dels jardins i de l’edifici, així com la recuperació de part del patrimoni històric de la ciutat.
  L’any 2006 es va aprovar un Pla Especial Urbanístic per a la concreció de la titularitat pública i definició del tipus d’equipament que s’hi destinaria. Ara, l’adquisició de la finca per part del consistori arriba després d’un llarg període de converses amb la propietat i de reivindicacions per part dels veïns del barri i del districte.

  Altres iniciatives de recuperació d’espais a la ciutat, amb projectes cooperatius impulsats per plataformes i entitats de Sants i Sant Andreu:
  http://www.lleialtat.cat/
  http://www.sant-andreu.com/l-harmonia/

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s